De term die wordt gebruikt om de sport te beschrijven is “boksen“, in tegenstelling tot “menselijke hanengevechten” die technisch worden gedefinieerd als “de praktijk van het vechten of de wedstrijd met armen of benen” maar die de meesten van ons hoe dan ook herkennen als “boksen”. Op wereldschaal is boksen een betrekkelijk jonge sport die eind 1700 in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is ontstaan. De term betekende oorspronkelijk “een gewelddadig spel.

De vroegste wortels ervan gaan terug tot de tijd van de oude Grieken en Romeinen, die het gebruikten als een middel om mensen met vergelijkbare waarden te zoeken en hen uit te dagen in gevechten. Het is ook een teken van elegantie en macht, en van minachting in de Grieks-Romeinse wereld. Een van de vroegste vormen ervan werd het “pugilisme” genoemd, dat even gevaarlijk als opwindend kon zijn, alleen om twee mannen te zien die volkomen boos en vol zelfvertrouwen waren, en elkaar in dichte beslotenheid bevochten.

De regels van het boksen werden tegen het einde van de 19e eeuw in Engeland enigszins geformaliseerd, waarbij men zich nog steeds grotendeels hield aan de normen van het Victoriaanse tijdperk. Volgens de regels zoals die waren opgesteld door de Markies van Queensberry onder leiding van de Primaat van Wiltshire, had White elk gevecht dat hij aanging moeten winnen. Dingen zijn nogal veranderd sinds die lange tijd geleden, maar niet veel in de zin van relatieve veiligheid.

De Amerikaanse boksers zijn zeer strijdlustige concurrenten die alle gevechten moeten winnen, niet alleen het gevecht waarmee zij hebben afgesproken te vechten. Hierdoor komen blessures veel vaker voor dan in het belang van de verbetering van de algemene kwaliteit van de sport.

Misschien nog belangrijker is dat de ring waar de gevechten plaatsvinden niet gebouwd is voor competitieve gevechten, noch voor de “bezadigde maatregelen van Hardy Boys uit het verleden”. Alle deelnemers weten dat zij hun tegenstander ernstig kunnen verwonden, en zij trainen in technieken om dit mogelijk te maken. Dit brengt risico’s met zich mee, en dus komt de behoefte aan fair play opnieuw naar voren, waarbij alle deelnemers naar hun respectieve hoeken gaan om te leren van de ervaring van anderen die het eerder hebben gedaan.

Boksen gaat evenzeer over tactisch denken en beslissingen nemen als over brute kracht – dus er is weinig ronddraaien met armen en benen, en veel meer weven door middel van voetenwerk en lichaamsbewegingen die de bokser in staat stelt zijn vijand onder controle te houden.

Boksers trainen elke dag op hoe ze hun tegenstander knock-out kunnen slaan, en dit is het resultaat van een constante strijdvaardige conditionering die sparringsessies, bokshandschoenen en bokszakken omvat. Hoewel sommigen dit misschien toeschrijven aan de meer strijdlustige kant van het boksen, is het op televisie uitgezonden PrNING flOOM-boxing dat nu in de Verenigde Staten gangbaar is, slechts één van de redenen waarom er überhaupt professionele boksers bestaan. De mensen vinden boksen, of welke andere vechtsport dan ook, niet langer een onderdeel van het dagelijkse schema, maar boksen kan een nevensport zijn.

Van de verschillende stadia van het spel, kan boksen worden onderverdeeld in een aantal verschillende categorieën.

Sparring categorieën onder het boksen omvatten ‘ Standing Up Clinch,’ ‘The Clinch,’ en ‘ RFC 12 handing,’ samen bekend als ‘Shooting Slips,’ ‘Power baiting,’ en ‘ivity/Toeing/In master.’

De staande clinch bevat de beroemde lichaam-tegen-lichaam positie met de handen die het lichaam grijpen, de armen geslingerd, evenals het hoofd dat in de lucht tussen de armen hangt, wat het onmogelijk maakt om ze te clinchen.

De staande clinch, ook bekend als ‘de clincher’ is de moeilijkste en potentieel dodelijkste van alle soorten stoten, omdat de tegenstander in de lucht kan springen om de clinch te ontwijken, waardoor zowel trappen als stoten snel na elkaar worden gelanceerd.

Het staand boksen is de meest voorkomende categorie en in wezen de categorie waar het conventionele boksen Byr Fate momenteel zijn groeiend nationaal publiek naar toe brengt.

Beschermend boksen is nog steeds vrij populair bij veel mensen, maar het wordt steeds kleiner naarmate het publiek geleidelijk de effectiviteit van een verscheidenheid aan nieuwe technieken leert waarderen.

Samenvatting:

Samengevat bestaat boksen dan uit alle verschillende soorten slagen die voor sport en vermaak worden uitgevoerd in wedstrijden en amateurwedstrijden.

Boksen is een vechtsport waarbij twee mensen een gevecht aangaan en daarbij gebruik maken van alles wat hen ter beschikking staat om te vechten.

De sport is populair als deelnamesport in ten minste 125 landen over de hele wereld.

De staande slag, stoot, uppercut en haak zijn de belangrijkste wapens die worden gebruikt.

De gebruikte combinaties zijn momenteel 1-2, 3, 4 en 5 stoten, enzovoort.

Categories: Sport